Δολώματα

Κόκκινο άγριο

Έχει μέγεθος 10-15 εκατοστά και άσπρο –κίτρινο –καφέ χρώμα.όταν βγει από την θάλασσα θέλει προσοχή στην συντήρησή του, πάντα σε θαλασσινό νερό το οποίο αλλάζουμε συχνά. Το συντηρούμε στους 8-14 βαθμούς κελσίου,μπορει να χρησιμοποιηθεί και παστωμένο . Θεωρείται από τα καλύτερα και ακριβότερα δολώματα γιατί από τη μια είναι σπάνιο αλλά από την άλλη το προτιμούν όλα τα ψάρια. Οι σαργοί, τα σκαθάρια και οι σικιοί δεν του αντιστέκονται με τίποτα.

Τσουτσούνι άγριο

Είναι ένα εξαιρετικό δόλωμα όμως πολύ σπάνιο πλέον λογω της υπεραλιευσης του γιατί η αναπαραγωγή του είναι πολύ δύσκολη και μακρόχρονη. Χρησιμοποιείται κυρίως στο παραγάδι από το χάραμα έως την δύση του ηλίου. Διατηρείται σε θαλασσινό νερό στους 12-14 βαθμούς κελσίου και είναι πολύ ανθεκτικό στην μεταφορά του. Το προτιμούν σχεδόν όλα τα ψάρια και όλες τις εποχές του χρόνου.

Πορφύρα

Όστρακο που μπορεί να βρεθεί εύκολα στις ελληνικές θάλασσες πρέπει να το σπάσουμε για να βρούμε το σώμα του και να το δολώσουμε. Χρησιμοποιείται κυρίως με παραγάδια αλλά και στο πεταχτάρι και στο surfcasting όπου την κυνηγάνε πέρκες,κοκοβιοί σκορπίνες . Ψαρεύεται μέρα και νύχτα και διατηρείτε σε δροσερό, σκιερό μέρος με θαλασσινό νερό.

Μάνα

Το μήκος φτάνει και τα 20 εκατοστά συντηρείται στους 8-14 βαθμούς κελσίου χρησιμοποιείται κυρίως για παραγαδια,είναι σκληρό δόλωμα. Διατηρείται σε θαλασσινό νερό και είναι ανθεκτική. Η ελκυστικότητά της αυξάνεται την νύχτα γιατί φωσφορίζει.Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για ψάρεμα μέρα –νύχτα. Οι ψαράδες την χρησιμοποιούν για το πεταχτάρι,το παραγάδι και την κάθετη, στο surfcasting μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ολόκληρη, προσελκύει τσιπούρες, σαργούς, σπάρους, σκαθάρια και μικρά πετρόψαρα.

Αμερικάνικο

Άλλο ένα δόλωμα εισαγωγής που χρειάζεται πολύ προσοχή στο δόλωμα.Στο surfcasting χρησιμοποιείται ολόκληρο έχει έντονη κινητικοτητα,αιμα και φώσφορο συντηρείται στους 10-14 βαθμούς κελσίου και κάνει για ψάρεμα είτε μέρα είτε νύχτα. Έχει απλή συντήρηση σε θαλασσινό νερό και σκιερό μέρος. Διατίθεται σε δυο μεγέθη , είναι αποτελεσματικό κυρίως από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο. Προσελκύει όλα τα ψάρια εκτός από τα αφρόψαρα .

Σκαρτσίνι

Οστρακόδερμο που ζει μέσα σε κενά όστρακα σε λιμάνια που οι ψαράδες καθαρίζουν τα δίχτυα τους. Σπάμε το κέλυφος προσεχτικά αφαιρούμε τις δαγκάνες και δολώνουμε ολόκληρο το σκαρτσίνι από την ουρά μέχρι τον θώρακα.

Χαλκιδέικο ή Μονοδόλι

Είναι περίπου στα 7 εκατοστά και έχει την ίδια συντήρηση με την Μάνα . Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δολώματα που τα δολώνουμε κόβοντας τα, το χαλκιδέϊκο δολώνεται ολόκληρο, για αυτό το ονομάζουμε (Μονοδόλι).Είναι άσπρο φωσφορίζει και είναι ένα από τα καλύτερα δολώματα για όλους τους βυθούς. Είναι σχετικά ακριβό αλλά αν το διατηρούμε σε θαλασσινό νερό σωστά αντέχει πολύ. Χρησιμοποιείται κυρίως στο πεταχτάρι,στο surfcasting και προσελκύει τσιπούρες, λυθρίνια, σαργούς, μελανούρια και λαβράκια.

Καραβίδα κόκκινη

Ένα πολύ καλό και ακριβό δόλωμα που το βρίσκεις κυρίως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο γιατί τους άλλους μήνες αδειάζει και γεννάει . Συντηρείτε εύκολα μέσα σε θαλασσινό νερό το οποίο ανανεώνεται τακτικά. Ψαρεύει κυρίως τα κόκκινα ψάρια μέρα και νύχτα.

Δαγκανάρι

Δαγκάνες από μεγάλα καβούρια που τα κόβουμε και περνάμε το αγκίστρι .

Καραβίδα πράσινη

Οικονομικό δόλωμα για παραγάδι και ψάρεμα όλες τις εποχές του χρόνου. Διατηρείται σε πριονίδι μέχρι 2 μέρες. Ψαρεύεται μόνο μέρα και είναι κατάλληλο για όλα τα ψάρια.

Μαύρο

Πήρε το όνομά του από το χρώμα του. Ζει σε αμμουδερούς βυθούς και αυτοπροστατεύεται από το κέλυφός του. Συντηρείται στους 10-14 βαθμούς κελσιου,δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωης,θελει ιδιαίτερη προσοχή στη συντήρηση του, είναι σχεδόν σε εξαφάνιση. Χρησιμοποιείται και με το κέλυφος αν έχει πολλά μικρόψαρα κατά τη διάρκεια του ψαρέματος μας. Χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλους τους τρόπους ψαρέματος και προσελκύει κυρίως μουρμούρες, σαργούς, σπάρους αλλά και πέρκες, γύλους, χάνους κ,α.

Μύδι

Οστρακόδερμο που το βρίσκουμε στα βράχια των ακτών. Το καρφώνουμε στο αγκίστρι έτσι ώστε να το κρατήσουμε ζωντανό με σκοπό με την κίνησή του να προσελκύσει τις τσιπούρες.

Φαραώ

Φτάνει τα 2 μέτρα σε μήκος. Διατηρείται σε θαλασσινό νερό σε θερμοκρασία 12-14 βαθμούς κελσιου.Απο πολλούς θεωρείται ο βασιλιάς των δολωματων,ισως και το ακριβοτερο.Κοβουμε πάντα κομμάτι από την ουρά προς το κεφάλι και το υπόλοιπο παραμένει ζωντανό. Το κομμάτι που είναι περασμένο στο αγκίστρι, συνεχίζει να κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Το αίμα που φεύγει από το σώμα του, μαλαγρώνει τη γύρω από το δόλωμα περιοχή. Η ικανότητά του να φωσφορίζει και το σκληρό κρέας του, το κατατάσσουν στα πιο αποτελεσματικά δολώματα το προτιμάμε κυρίως για νυχτερινό ψάρεμα. Χρησιμοποιείται κυρίως στο surfcasting για τσιπούρες, σαργούς, μυλοκόπια,μελανούρια,σκαθάρια, σικιούς, αλλά και σε μεγαλύτερα αρπαχτικά ψάρια όπως στήρες, συναγρίδες, σφυρίδες, ροφούς, λαβράκια. Tα μουγγριά, οι σμέρνες και τα χταπόδια θα του επιτεθούν χωρίς ενδοιασμούς. Η δύσκολη συλλογή και η υψηλή τιμή του, αναγκάζουν τους ψαράδες, όπως και στο μονοδόλι, να περιορίζουν και να προσέχουν στην κατανάλωσή του. Ψαρεύεται όλες τις εποχές του χρόνου, η καλύτερη εποχή είναι όμως από τα μέσα Σεπτέμβρη μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη.

Bigattini

Τα bigattini έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και αρκετά χρόνια στην ελληνική αγορά, καθιερώθηκαν σαν το καλύτερο δόλωμα στις τεχνικές του feeder, του εγγλέζικου και του bolognese, με πιο διαδεδομένες τις δύο τελευταίες. Συνήθως τα συναντάμε στο φυσικό τους χρώμα, το λευκό – μπεζ, το οποίο είναι κι αυτό που γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Στο εξωτερικό, όπου και πρωτοεμφανίστηκαν, χρησιμοποιούνται με εκπληκτικά αποτελέσματα στα γλυκά νερά και στη θάλασσα, βρίσκοντας τα όμως (εκτός από το φυσικό τους χρώμα) σε ποικιλία χρωμάτων όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το πράσινο. Στη χώρα μας, τους παραπάνω χρωματισμούς τους βρίσκουμε με δυσκολία . Η συντήρηση τους γίνεται στους 0-2 βαθμούς κελσίου, προσοχή μην σας ξεφύγουν στο ψυγείο του σπιτιού το σκουλήκι γίνεται μύγα…………Τα ψάρια προσελκύονται από την έντονη μυρωδιά αμμωνίας και την κινητικότητα του.

Ακροβάτης

Είναι οικονομικό και αποδοτικό δόλωμα χρησιμοποιείται από όλο τον κόσμο. Πωλείται σε μικρά χάρτινα κουτάκια σε δυο μεγέθη και διατηρείται ζωντανό για 15 μέρες τουλάχιστον σε δροσερό περιβάλλον στους 10-14 βαθμούς κελσίου μέσα στη συσκευασία του. Είναι κατάλληλο για όλες τις εποχές, με μεγάλη κινητικότητα μπορεί να δολωθεί και ολόκληρο. Ψαρεύει μέρα και νύχτα με όλους τους τρόπους ψαρέματος στην καθετή γόπες, τσέρουλες, λυθρίνια θα το τιμήσουν δεόντως.

Ιωδίου

Πήρε το όνομά του από την μυρωδιά του. Όταν το κόβουμε τα υγρά του είναι σκέτο ιώδιο. Ψαρεύει από το κεφάλι μέχρι 6 εκατοστά παρακάτω θέλει προσοχή στην συντήρηση γιατί είναι πολύ μαλακό για αυτό αν το έχουμε 2-3 μέρες πρέπει να αλατίσουμε ουρές του για να σφίξει συντηρείται στους 8-14 βαθμούς κελσίου. Το βρίσκουμε πολύ δύσκολα αλλά ψαρεύει όλες τις εποχές του χρόνου.Στο surfcasting και στην καθετή προσελκύει κυρίως τις μουρμούρες.

Share on Facebook